Tijdens de herfstvakantie is het Experience Center extra geopend (van dinsdag 22 t/m zaterdag 26 oktober) en worden er leuke en leerzame activiteiten georganiseerd voor kinderen.

 

Spannende ‘laboratorium’ workshops

In de labs van DSM komen de natuurwetenschappen elke dag tot leven. Tijdens de herfstvakantie kunnen kinderen dit zelf meemaken. In de gratis praktijkworkshops trekken kinderen een labjas aan en gaan zij onder vakkundige begeleiding aan de slag met verschillende lab-activiteiten, die microben in al hun kracht en pracht laten zien.

Microscopie met Antoni van Leeuwenhoek

Antoni van Leeuwenhoek staat te boek als de vader van microscopie. Zijn baanbrekend werk in Delft in de Gouden Eeuw bracht de onzichtbare wereld van microben voor het eerst in beeld. Ga aan de slag met een microscoop, maak je eigen preparaat en laat je verbazen door het vele leven om je heen, iets wat je normaal nooit ziet.

leeuwenhoek

Perfect pipetteren

In een modern lab draait alles om wetenschap en om precisie. Ben je bezig met een experiment, dan moet je exáct de juiste stoffen in exáct de juiste hoeveelheden gebruiken, anders weet je nooit waar het eindigt. Heb jij een vaste hand hiervoor? Laat het zien tijdens de workshop perfect pipetteren.

pipet

Racen met gist

Microben zijn weliswaar heel klein, maar ze hebben een ongekende kracht. Misschien wel genoeg om ervoor te zorgen dat we in de toekomst geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben. Aan jou de kans om de kracht van microben te bewijzen door te racen met gist. Welke combinatie van brandstoffen (suikers) zorgt dat jouw gist de krachtigste reactie geeft, en als eerste over de streep komt?

iStock 1022352308

Biobrick: Bouw je eigen micro-organisme

Het allereerste leven op aarde was een micro-organisme, ook wel microbe genoemd, zo’n 3,5 miljard(!) jaar geleden. Zij hebben dus heel lang de tijd gehad om zich te evolueren tot de vormen die we vandaag kennen. Weet je genoeg van de micro-wereld om zelf een succesvolle microbe te bouwen? Probeer dit dan met het Biobrick spel, waarmee je op de computer je eigen micro-organisme ontwerpt.

bio brick

Praktische informatie over de gratis workshops

Tijdens de herfstvakantie is het Experience Center extra geopend en wel van di 22 t/m za 26 oktober van 10.30 tot 16.30 uur.

De workshops starten dagelijks om 11:00  uur en de laatste workshop begint om 15.30 uur. Ze duren telkens 30 minuten en zijn geschikt voor kids tussen de 8 en 18 jaar.

Terwijl de kinderen lekker met de workshops bezig zijn, kan de rest van de familie een bezoek brengen aan de tentoonstellingen ‘150 jaar Gist’ en ‘Klein leven, grote impact’, de monumentale architectuur bewonderen of relaxen met een drankje en iets lekkers bij de koffiebar.

2020 150 Jaar Gist
Webdesign: XD designers