Media informatie150 jaar DSM in Delft

DSM in Delft viert 150 jaar productie op basis van fermentatie en biotechnologie met unieke ARTIS-Micropia experience en historische tentoonstelling, gratis te bezoeken van 12 september t/m 15 december

Vanaf september viert DSM in Delft haar 150 jarig bestaan, via haar voorganger Koninklijke Gist-brocades (1968-1998) en daarvoor Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritus Fabriek. (opgericht in 1869).

DSM is een wereldleider in industriële biotechnologie die voortbouwt op een solide traditie van 150 jaar fermentatie en biotechnologie in Delft. Al die tijd speelt de vestiging in Delft en haar medewerkers een belangrijke rol bij het leveren van innovatieve producten op basis van biotechnologie die bijdragen aan een  betere gezondheid, betere voeding en een beter klimaat. 

Om dit te vieren en om aandacht te geven aan hoe microben in de biotechnologie worden gebruikt om mensen en de wereld gezonder te maken, heeft DSM samen met ARTIS-Micropia de unieke tijdelijke experience “Klein leven, grote impact. Microben bepalen onze wereld” ontwikkeld. Samen met de historische tentoonstelling “150 jaar Gist” die de geschiedenis van de vestiging vertelt, wordt deze gepresenteerd in het monumentale Grote Kantoor, wat onlangs het predicaat Nationaal Chemisch Erfgoed heeft verworven. 

Beide tentoonstellingen zijn van 12 september t/m 15 december gratis te bezoeken. Een geste van DSM – als dank voor 150 jaar samenleven en samenwerken - aan alle inwoners van Delft en omstreken, alle oud- en huidige medewerkers, de stad Delft en iedereen die op een of andere wijze betrokken is geweest bij de vestiging en haar activiteiten. Iedereen is van harte welkom: medewerkers, omwonenden, families, scholieren, studenten, klanten, etc. en geïnteresseerden in architectuur, historie of biotechnologie.

150 jaar Gist – het verhaal van DSM in Delft

De historische expositie op de eerste verdieping van het Grote Kantoor geeft een mooi overzicht van de geschiedenis van de site, welke impact dit heeft gehad op de ontwikkeling van biotechnologie en daarmee op de hedendaagse samenleving. De bezoeker kan er kijken en luisteren naar inspirerende verhalen over de oprichter Jacques van Marken, maatschappelijk betrokken grondlegger van de Nederlandse industrie, en zijn vrouw Agneta; het moment dat de eerste partij bakkersgist uit de fabriek rolde; hoe met de productie van penicilline sinds de Tweede Wereldoorlog miljoenen levens werden gered en hoe de site zich verder ontwikkelde tot aan de oprichting van de Biotech Campus Delft.

ARTIS-Micropia Experience: Klein Leven, Grote Impact. Microben bepalen onze wereld

Op de 2e verdieping van het Grote Kantoor presenteert DSM de unieke ARTIS-Micropia experience. DSM is founding father van Micropia in Amsterdam, ’s werelds enige museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt. Speciaal voor het 150-jarig jubileum komt Micropia naar Delft.Met de ARTIS-Micropa experience “Klein Leven, Grote Impact, Microben bepalen onze wereld” openen wij de toegang naar de intrigerende wereld van microbiologie en de biotechnologie. We leggen uit welke rol micro-organismen, sinds hun ontstaan zo’n 3,5 miljard jaar geleden, hebben gespeeld in de evolutie, en hoe microben in de biotechnologie worden gebruikt om producten en processen te verbeteren en te verduurzamen en daarmee bijdragen aan oplossingen voor de nijpende problemen van deze wereld, zoals klimaatverandering en voedseltekort. Het is een spectaculaire experience, met onder andere een interactief spel rondom gist.

Openingsinformatie

 • Het experience center is van 12 september t/m 15 december op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.30-16.30 uur geopend.
 • Extra geopend op: zondag 15 september en zondag 15 december, en tijdens de herfstvakantie op dinsdag 22 en woensdag 23 oktober.
 • Toegang: gratis
 • Meer informatie is te vinden op www.150jaargist.nl
 • Scholen worden verzocht om via deze site hun bezoek aan te kondigen.

Het Grote Kantoor - Nationaal Chemisch Erfgoed

 • Op 18 juni heeft de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) het Grote Kantoor benoemd als Nationaal Chemisch Erfgoed. De KNCV benoemt jaarlijks een locatie die een wetenschappelijke doorbraak heeft geleverd in de chemie (vorig jaar het Teylers Museum in Haarlem).
 • Het Grote Kantoor staat hiermee symbool voor de grote chemische en biotechnologische prestaties die hier zijn geleverd. Tijdens de 2e wereldoorlog vond hier in het geheim de industriële productie van penicilline plaats – een doorbraak in de combinatie van fermentatie en chemische technologie. Later vond DSM een manier om het grootste deel van de chemicaliën en oplosmiddelen in dat proces te vervangen door micro-organismen. Deze doorbraak markeert de start van de huidige biotechnologie activiteiten. 

Jacques van Marken, oprichter Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek.

 • Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat Jacques van Marken in Delft de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek oprichtte. Het bedrijf speelde destijds een pioniersrol in de wetenschappelijke biotechnologie in Nederland.
 • Jacques en zijn vrouw Agneta van Marken-Matthes behoren tot de grondleggers van het Nederlandse bedrijfsleven, behorend in het rijtje van andere Nederlandse aartsvaders in de industriële ontwikkeling zoals Philips, Plesman, Fokker, Stork. E.a.
 • Het echtpaar Van Marken stond aan de basis van een aantal belangrijke Nederlandse ondernemingen: de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek (later Gist-brocades, nu onderdeel van DSM), de Nederlandsche Oliefabriek (later Calvé, nu onderdeel van Unilever) en de niet meer bestaande Lijm en Gelatinefabriek, destijds allemaal gevestigd in Delft.
 • Van Marken was een vooruitstrevend en sociaal bewogen ondernemer. Hij geloofde in de kracht van samenwerking en ontwikkelde een eigen visie op de maatschappelijke taak van werkgevers. Als eerste ondernemer in Nederland richtte Van Marken een ondernemingsraad op en introduceerde hij een ongevallen- en pensioenvoorziening, een winstdelingsregeling en aandelenbezit voor werknemers. Ook was hij één van de eersten die een personeelsblad uitgaf: De Fabrieksbode.

Achtergrondinformatie Biotech Campus Delft 

 • Delft is mede dankzij Gist-brocades/DSM en de Technische Universiteit door de jaren heen uitgegroeid tot één van de biotechnologie ‘’hotspots’’ van de wereld. Wetenschappers die hier hebben gewerkt zijn uitgewaaierd over de wereld en worden gezien als top experts op het gebied van microbiële productie op industriële schaal. En dat heeft een positief effect op Delft; de slimste wetenschappers, vanuit binnen- en buitenland, willen hier graag komen werken.
 • Bouwend op de rijke historie in biotechnologie in Delft en om innovaties in biotechnologie tussen bedrijven en kennisinstituten te versnellen, heeft DSM recent de Biotech Campus Delft opgericht, in nauwe samenwerking met de Technische Universiteit Delft, de gemeente Delft, de provincie Zuid-Holland en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. Deze campus werkt nauw samen met de gemeente, de provincie en de universiteit om economische groei in de regio te versterken, banen te creëren en een gezond ecosysteem te ontwikkelen waarin biotechnologie ‘’startups’’ kunnen floreren en waar innovaties op het gebied van biotechnologie kunnen versnellen.
 • Op 4 juni verwelkomde de Biotech Campus Delft de startup Meatable, een bedrijf dat 100% écht vlees op de markt wil brengen dat vanuit één cel wordt geproduceerd, zonder dat daarvoor dieren gefokt en geslacht hoeven te worden. De technologie van Meatable maakt het mogelijk om in drie weken een hamburger te maken. Op de Biotech Campus Delft werkt het bedrijf aan verdere ontwikkeling en opschaling van hun technologie. Ook de start-ups Veramaris, Avansya en Delft Advanced Biorenewables (DAB) hebben hun basis op de Biotech Campus Delft. https://www.biotechcampusdelft.com/

DSM Media Relaties
Marianne Vintcent
+31 45 578 2421
media.relaties@dsm.com

2020 150 Jaar Gist
Webdesign: XD designers